Ha az ital árt – van segítség!

Szponzorált tartalom

https://felepulok.hu/rolunk/addiktologiai-szakembereink

https://felepulok.hu/rolunk/addiktologiai-szakembereink

A hétvégén az unokahúgom esküvőjén voltunk. A család már nagyon várta az eseményt, de még azokat is felülmúlta, mennyire jól éreztük magunkat: az én szívem legalábbis csordultig telt szeretettel és boldogsággal, az biztos. Jókat ettünk-ittunk, táncoltunk, ünnepeltünk, egyszóval volt minden, ami kell. Ránk fért már egy ilyen örömteli esemény, évek óta nem volt esküvő a tágabb családban sem, na de majd most beindulnak a dolgok… Jövőre ugyanis egy másik unokatestvérem házasodik – az az esküvő és lagzi picit kisebb létszámú lesz, de szerintem annak is megvan a maga varázsa, hogy csak a szűk család és a közeli barátok vesznek részt a menyegzőn.

Érdekes, hogy manapság már mennyire kibővült az esküvő lehetséges módjainak tárháza. Teljesen elfogadottá vált, hogy valaki nem fehér ruhában akarja kimondani a boldogító igent, sőt, vannak, akik elutaznak és a legszűkebb körben teszik ezt meg. Sokan virágszirom szóró gyerekeket akarnak a szertartásra, mások koszorúslányokat, megint más párok pedig fogadalmat tesznek. A klasszikustól a minimalistán át a bohóig és az egyedi, beöltözős, tematikus esküvőkig minden van a palettán, ami a díszítést és a vizuális elemeket, részleteket illeti. Vannak fotófalak, fánkfalak, esküvői videós, fotós, nagyzenekar, kisebb zenekar, DJ, csak mindenki győzze kiválasztani a neki leginkább tetsző lehetőségeket. Ha éjfél, akkor hidegtál, pörkölt, vagy töltött káposzta, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk. És persze a sok alkohol – bár már olyan esküvőről is hallottam, ahol az antialkoholista pár nem szolgált ilyen jellegű italokkal a násznép számára sem.

Amikor egy-egy esküvőn olyan látok, hogy egy vendég a sárga földig issza magát és elesik vagy láthatóan abszolút nincs magánál, mindig elgondolkodom, honnantól számít valaki alkoholistának. Ha most épp „elszámolta magát” az italt illetően, vagy csak szeret mulatni, akkor ő már annak számít? Egyébként is: a napi egy pohár bor vagy egy doboz sör már soknak számít? Ki a függő, akinek természetes, hogy iszik, vagy akinek probléma, ha nem ihat? Vagy mindkettő? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket pedzeget többek között a felepulok.hu oldalon belül működő blog is – azaz az alkoholfüggőség témakörét járja körbe, a jól funkcionáló alkoholistáktól kezdve egészen addig, hogy valójában honnantól is tekinthető valaki függőnek, hogyan állapítható meg ez az egész, akár mi magunk, akár egy szerettünk vagy ismerősünk érintett a dologban.

A felepulok.hu oldalt egyébként is érdemes nézegetni, mert egy nagyon izgalmas programot mutat be: ez az egyedülálló kezdeményezés nem kisebb dologra hivatott, mint hogy addiktológiai szakemberek segítségével – https://felepulok.hu/rolunk/addiktologiai-szakembereink – támogatja a felépülni vágyókat egy 28 napos bentlakásos program keretein belül.

A függőség nagyon komoly dolog, és sokszor a laikus szem tévesen ítéli meg ennek bonyolultságát: ez egy komplex testi-lelki és mentális állapot, amelyből nem könnyű szabadulni, de nem lehetetlen. A szakmai team egy részét a https://felepulok.hu/rolunk/addiktologiai-szakembereink linken olvashatók szerint saját felépülési élménnyel rendelkező segítők adják – ez jellemző a Minnesota-modellre, amire a program épül, és ami Amerikából indult sikerútjára, gondoljunk csak a filmekben, sorozatokban fel-felbukkanó Anonim Alkoholisták klubjaira, ahol a mentor egy gyógyult függő, ő terelgeti a többieket.

A kezdőoldal legfelső sávjában általában a legaktuálisabb információkkal találkozhatunk: például hogy mikor indul a következő 28 napos program, hogyan, hol és mikor tudunk időpontot egyeztetni a bekerüléshez szükséges állapotfelméréshez. Mindez azért fontos, mert a program során a kiscsoportos munka is nagy hangsúlyt kap, így az előzetes felmérése a bekerülő függő állapotának (pl. motiváció, függőség előrehaladottsága) mindenképp lényeges eleme a későbbi sikeres, közös munkának.

Nem is tudom, hogyan is foglaljam össze ebben a nem túl sok karakterszámban, hogy mit is érdemes tudni erről az egész kezdeményezésről. Mindenesetre abban biztos vagyok, hogy nagyon jó, hogy hazánkban is elérhető egy ilyen egyedi és komplex felépülési program. A gyógyulás csodás környezetben történik, távol a város zajától, ahol az italt letenni vágyók zavartalanul koncentrálhatnak arra, ami valóban fontos. A program további fontos eleme, hogy nem csak a kliensnek kell gyógyulnia, hanem a hozzátartozóknak is, ezért közös konzultációs alkalmak, családi napok is be vannak építve a négy hétbe. Mindenre gondoltak…

Összefoglalván: érdemes tehát nem csak a https://felepulok.hu/rolunk/addiktologiai-szakembereink menüpontban szétnézni az oldalon belül, hanem akár a blogba, akár a bemutatkozókba, leírásokba beleolvasni, mert nagyon sok hasznos információval találkozhatunk. Ne menjünk el embertársaink szenvedése mellett, mert mindenki megérdemli a méltóságteljes életet, és ahhoz pedig, hogy elérje, a szakavatott segítséget. Én azt gondolom, hogy az Addiktológiai- és Családkonzultációs Központ dolgozói pontosan ezt nyújtják, és még ennél is többet: reményt arra, hogy ha nekik sikerült, másnak is fog.